logo
IRC Archive / Freenode / #solaris / 2009 / December / 14 / 1
WhiteGuy
how the heck do i send a break via ssh to an ALOM ? i've been reading and trying ~~. (which disconnects) ~#. ~B .. no luck
datadigger
WhiteGuy: Do you use PuTTY ?
WhiteGuy
just ssh from a linux/osx/bsd machine
datadigger
WhiteGuy: Sorry, don't know that.
radsy
~. always works for me
oh, /me reads
WhiteGuy
radsy .. ~. disconnects :D
i need to send a break while this machine is booting so i can get into OBP
hmm.. i need to figure out how to send a STOP-A remotley
[pwgr]
send a break signal via the terminal
WhiteGuy
i'm trying to in SSH but it's failing
tryin ~B , ~# ~. disconnects me
[pwgr]
yeah you need to change the break signal for the ssh shell so that the shell doesnt translate the break but passes it on
WhiteGuy
mind telling me how? ssh -e rings a bell
but i'm not famliar with it
[pwgr]
try -e"none"
Sean_McG
s55: should I buy with the subscription?
ewps, wrong channel
WhiteGuy
pwgr , by doing ssh -e"none" or ssh -e "none" now ~. no longer works.. it jujst displays any character in the console window
datadigger
WhiteGuy: ~~B ?
WhiteGuy
that just displays ~B on the console
~B seems to sorta do something.. but not when booting
datadigger
WhiteGuy: the ~~B should work without the -e
gothos
(Action) always though that the keycode was identical to the one you use via serial :S
WhiteGuy
datadigger it doesn't
or at least when i reboot the machine via alom
datadigger
gothos: That would be F1, A right?
gothos
datadigger: I just use #.
but default, thinkso yes
WhiteGuy
ff
cevarief
hi..is it possible to turn off sun machine automatically (without typing power-off) when shutdown the server ?
[pwgr]
shutdown -g0 -i5 -y
nnnnn
if I know linux terminal will i be able to use most commands on solaris?
Sean_McG
probably, but you'll still need to be mindful of some of the differences
nnnnn
sean, what kind of differneces are the most common?
I'm going to try to learn solaris starting next week and then take tests on it and stuff, so hello everyone
Sean_McG
some tools like grep and make and so on are not like the GNU implementations you're used to -- they have different arguments and output format
chrome
hey, can someone enlighten me; why do we store things like protocols and services in ldap/nis ?
is it just, its useful for a few people, so its the default, thing?
beggars
chrome: perhaps for centralization, just like the rest of ldap/nis services
chrome
things like ethers, I think, I don't want in ldap :)
they generally only need to be configured for the jumpstart server
but I get a cookie today; I set up multi-master DSEE :D
easy peasy.
is there a nice tool that sun give you to administrate posix accounts/groups etc in an LDAP directory?
SMC looks like it should do it but it doesn't seem to work
Sean_McG
SMC should work
chrome
I r doing it rong
The attempt to view Users or Roles has failed due to an unexpected error. This was caused by the following error:
CIM_ERR_FAILED.
helpful ;)
ahh, /etc/named.conf breaks it
lol.
(Action) hugs google.
svccfg -s dns/server setprop defaults/options/configuration_file=/var/named/named.conf
^ why isnt that working?
without the defaults/
peerce
what kind of ldap server are you using? typically, you havev to use that servers tools to admin it
Sean_McG
he said DSEE
peerce
doesn't that have its own whole admin suite ?
Sean_McG
yeah there's a web interface
peerce
and an API for writing custom rule based group management apps and such?
chrome
so I'm doing svccfg -s svc:/network/dns/server:default setprop options/configuration_file="/var/named/named.conf" but the init script is not picking up the property that I've set, and /usr/bin/svcprop -p options/configuration_file svc:/network/dns/server:default shows that its empty
what am I doing wrong here?
peerce
is options/configuration_file even an option for that service?
fwiw, i've always found named.conf in /etc/ not in /var
unless you're running a chrooted' bind.
chrome
i need to move it
peerce
need?
chrome
because smf has a bug that makes it not work with user administration
and this is the documented workaround
http://docs.sun.com/app/docs/doc/817-0488/6mg9l3bgt?a=view
/etc/named.conf File Causes Solaris Management Console Operations on User and Group Accounts to Fail (4777931)
peerce
you're running solarlis 9 4/03 ???
chrome
no
seems to apply to sol 10 too.
peerce
er, 9/02 even ??
TomJ
Is there a way to see if my running NIC drivers are gldv2 or gldv3?
chrome
actually this is 9/08
but yes
peerce
why are you using SMC anyways, that program is a total joke.
chrome
moving /etc/named.conf resolved my issue
peerce
2nd year jr college IT students could write a better admin program in vbasic.
chrome
fu*ksake.
peerce
i sure don''t knwo any solaris admins who use smc for -anything-
chrome
I'm investigating it.
peerce
on non-ldap kinda systems, I tend to use useradd/usermod
chrome
its an ldap kinda system
peerce
for ldap, I use the ldap servers directory administration
chrome
yeah. DSEE's admin console is sh*t for administrating users.
for example, posixAccount isn't even in the list of possible objectclasses to add to a new account. You have to add it, then go and manually add it later.
and its not at the top of the list. Its right down the bottom.
mator
morning
asyd
\_o<
jzu_
morning
ahh, doing an ilom upgrade
onre
that's always fun
i should visit the colo and reset goddamn blade chassis, SP has lost network connectivity
interest-o-meter: 0% |=>> | 100%
jzu_
hehe
I have to wait 5-10 minutes after the SP has "finished" upgrade
in reality it still does it in the background
if you try log in and power on the host the system wont boot and you have start all over again :-)
upgrade - wait 10 minutes - remove powercord - boot the host
thats what they dont say in the readme, hahah
onre
great :D
jzu_
x4150
aka. x86
onre
x6250 has behaved quite nicely when upgrading.
eXeC001er
Hello!
on linux available "ssh-copy-id". on solaris/opensolaris ?
onre
that's part of openssh. sunssh does not have it.
et
<.ssh/id_rsa.pub ssh remote "cat >> .ssh/authorized_keys"
onre
indeed. :)
mator
omg
ssh-copy-id
never knew about it before
but using pubkey auth for like 10 years
onre
ditto. :D
jzu_
ahh, ILOM upgrade successed and problem fixed.
mator
jzu_, what what the problem?
jzu_
mator: unable to boot the host after ILOM upgrade.
mator
btw did sun released ilom code sources, since it's based on the linux? :)
somehow someone maybe know?
jzu_
no idea
mator
and hp maintenance cdrom (sp processor update, firmware, etc...) is also a linux bootable cd
jzu_
I guess the ILOM itself isnt released, the OS is just Linux
mator
i wonder why sun doesn't use opensolaris in SP instead of linux, lol
|woody|
because they don't have an arm port yet :)
mator
how lame
:-p
|woody|
maybe ILom 5.0 will have an arm osol kernel :)
seanmcg
there is an arm port
|woody|
yes but not production ready
seanmcg
so ' they don't have an arm port yet' isn't true :)
jzu_
mator: Please visit http://www.sun.com/opensourcecode to download the firmware's open source components that are required to be made available under open source licenses.
mator: http://dlc.sun.com/opensourcecode/elom/ELOM-Sun_Fire_X4150+X4250+Sun_Blade_X6250+X6450.tgz
mator
400mb to downloadm lets see...
aye
vext01
dont suppose you guys know why not every screen works with a sun blade 1000?
faxm0dem
maybe it's sync-on-green?
vext01
thats my hunch
faxm0dem
or composite sync
Stric
I bet it's more depending on what gfx card you have in the sb1000
vext01
its an elite3d
Stric
My guess is that it wants sync on green
vext01
bah
faxm0dem
:)
mator: ilom source is available on sun.com
mator
aye, i've downloaded already by jzu link
(Action) installed "track me not" addon...
for firefox
faxm0dem
but I wouldn't give it 0.5s time
it's bullsh*t
mator
faxm0dem, what is bull sh*t ? :)
faxm0dem
having dug around on the ilom as sunservice account....
the ILOM is
jzu_
ALOM <3
mator
as far as do its job in hardware management (power on/off, console) it's ok
faxm0dem
mator: I'd put that in conditional form
jzu_
:-)
faxm0dem
having ~400 ILOMs around I know they're _not_ reliable
that being said, having a 300M linux booting in just under 3 minutes for _just_ powering on/off really is shooting one's self in the knee
jzu_
yeah, but on the other hand - Fire 2900 management is not that fast either to boot up
it takes few minutes to get anything out of it
mator
whatever, dell drac, ibm rsa, ilom in hp...
jzu_
the speed must be becaues the service processor is not THAT fast, it doesn't need to be
but ayways, gotta run
faxm0dem
it's not fast _because_ it's got a huge kernel with thousands of unused funcionality, and on top of that stupid shell scripts which run as daemons and leak memory
BMCs on Dell or xSeries are lightyears ahead in terms of reliability
or ALOMs for that matter
dpecka
hi all
mator
hi
nettezzaumana
oh my bad memory .. i don't like restarting my workstation
i had ssh forwarded (-R) local->remote but it's not working for me now
ssh $host_behind_nat -g -R '*:8022:localhost:22'
asyd
have you enabled gatewayports?
nettezzaumana
i have on $host_behind_nat in sshd_config gatewayports
asyd: yeah .. thanks ..
mator
nettezzaumana, :8022 could still bound on remote, you first try "remote$ telnet localhost 8022" or try a different port...
hint - tcp time wait
nettezzaumana
mator & asyd .. well, i am forwarding from A->B and between A and B is one way nat (A->B) .. i have on B "GatewayPorts yes" and from A using this command :: ssh suse111 -g -R '*:8022:localhost:22'
did i forget anything?
asyd
are you sure you don't want -L insteand?
nettezzaumana
asyd: no, because from outside world, i am only able to access B subnet
so i need to have on B forwarded port from A
asyd
ah ok
so in that case the gatewayports should be enabled on host a
:)
nettezzaumana
asyd: but you told me this trick few months ago :D
ah
asyd
since you want opened the port on host a
nettezzaumana
asyd: but as far as i am not restarting my machines (usually) i have been never repeating it
asyd: thanks .. it works now .. it seems like i restarted sshd last time by hand and added gatewayports switch to sshd directly on commandline
HeatHawk
mator, thanks for that man
made my day a little easier
faxm0dem
I have a little proble concerning liveupgrade.
In order, I did: lucreate -n new , then zfs destroy some/data
now it's impossible to remove the new BE
ERROR: mount: /some/data: No such file or directory