logo
IRC Archive / Oftc / #debian / 2010 / May / 23 / 1
leino
inctor: where do you run into trouble?
Dreakon
leino, he left lol.
Thanks, I'll try the GNOME channel.
leino
ah, I should lern to irc better
mwalling
with dpkg-buildpackage, is there a way to specify the output directory to not be ../ ? my ci system is checking out source into my workspace, and i cant write to the directory above (and the vcs plugin doesnt suppot changing the checkout directory)
Ganneff
no. fix your scripts :)
paultag
haha ouch!
mwalling
(Action) grumbles
tuxcrafter
a2ensite 000-default seems to be doing something else then enabeling /etc/apache2/sites-available/000-default is is just wierd
why is that? i spent the last 1,5 hours of my live debuggin my setup for strange things
it is some symblic to /etc/apache2/sites-available/default
paultag
yeah tuxcrafter
tuxcrafter, it's not odd, this was done for a reason
tuxcrafter, the conf was changed from a monolitic httpd.conf to a fragmented directory style setup. It's easiest to understand this way:
tuxcrafter, cd /etc/apache2/
tuxcrafter, ls
tuxcrafter, note modules-enabled and modules-available
tuxcrafter, when you "install" a module, you similink it from available to enabled, and apache2 includes everything in modules-enabled
tuxcrafter, same with sites-enabled, you can have a ton of files in there. I have 4 on my web server. It makes moving stuff easy :)
tuxcrafter, cool?
tuxcrafter
paultag: no and yes i no they are symbolic links i also use them with a2ensite
paultag
tuxcrafter, yup
tuxcrafter
but a2dissite 000-default-settings works fine
but a2dissite 000-default
does something special
paultag
tuxcrafter, that just similinks the file for you
tuxcrafter, can you pastebin the stdout spew, please?
tuxcrafter
a2dissite 000-default makes a symolic link to default instead of 000-default in the available sites
JonJ
I need some help with the sun java plugin on Debian AMD64. I've installed the sun-plugin packages, made sure that I'm running both a 64bit browser and 64bit plugin. I can see the plugin in about:plugins in iceweasel, but I can't get any java content to load. Anyone got any ideas what could cause this?
dli
JonJ, try icedtea plugin
JonJ
dli: Okey, testing no
*now
chealer
JonJ: which Debian suite do you use?
JonJ
chealer: I'm on testing, sorry for not mentioning that
dli
JonJ, apt-get install icedtea6-plugin
chealer
JonJ: which sun-plugin packages?
JonJ
sun-java6-plugin
musca
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=560056
JonJ
This is odd.. I installed the openjdk, did update-alternatives and chose suns java(I've done this step before), and now it shows that the sun plugin is working
ml|
dpkg: java ipv6
dpkg
As of netbase 4.38, net.ipv6.bindv6only=1 is set, see http://lists.debian.org/debian-devel/2009/10/msg00541.html . This currently breaks networking in Java for sun-java6-jdk (openjdk-6 is fixed as of version 6b18~pre1-3), see http://bugs.debian.org/560044 for solutions. In short, sed -i 's/net.ipv6.bindv6only = 1/net.ipv6.bindv6only = 0/' /etc/sysctl.d/bindv6only.conf ; invoke-rc.d procps restart.
korynd
hi all
sorry for my english
please tell me where I can read about installing unstable (Sid) version of Debian
dondelelcaro
korynd: you should install the stable version
korynd
dondelelcaro, I did it, but while updating (apt-get dist-upgrade) I have error with udev
dondelelcaro
korynd: upgrading to what?
korynd: and you need to show us the entire error
chris_
hello
dondelelcaro
(use a paste site to do this)
flays_1
ls
ping
ls
madled
hello. yesterday i asked about trouble with my second sound card. i try cat /proc/asound/cards and see 2 sound card index 0 (HDA) and 1(SbLive). But HDA do not working!
i have 2 sound cards: Sblive work properly but HDA do not working. What i need to try?
korynd
dondelelcaro, I can't install programm for pasting, system work in virtual machine
dondelelcaro
korynd: if you can't copy and paste or redirect the output to a file or ortherwise generate output that we can look at, there's not much we can do to help you
korynd
also, system use not english. I can show screenshot — http://img175.imageshack.us/img175/3659/debianvirtualboxose.png
Glorf
Hi all
!dpkg desktop-base
madled
hello. i have g41t-m6 motherboard and 2 sound cards, external - SbLive, and internal HDA Intel VT1705. SbLive work properly but HDA do not working. How i can install this HDA driver most rightly?
i try cat /proc/asound/cards and see 2 sound card index 0 (HDA) and 1(SbLive). But HDA do not working!
Glorf
I downgraded from squeeze to lenny ; so i get back to few packages of netinstall, and then tasksel
but, when tasksel try to configure desktop-base, impossible
i try with lots of --forceall options with apt-get/aptitude, nothing... So i can't finish to install my log, and i can't apt-get any kind of packages... Any idea ?
jimmy_
hello i am having some issues with sound in Gnome (Rhythmbox) that i believe is caused by pulseaudio
sound works in vlc and for gnome errors, but not in Rhythmbox - any ideas?
and sound works in aplay
diego
Hi, I'm trying to encrypt part of my files, what I want is that when the system boots
it should ask for a password
and run encfs /home/diego/.dir /home/diego/dir for each encrypted dir I set
how can I make that be asked at boottime
jimmy_
and sound works in iceweasel/chrome - but not rhythmbox - what gives??
Arrowmaster`
jimmy_: rhythmbox uses gstreamer so try looking up how to configure the gstreamer sinks
jimmy_
thanks arrowmaster i will have a look into that. what is strange is that when rhythmbox is open, it is listed the Applications tab of the Gnome Sound Preferences, wheras the other applications (Such as VLC) do not...
Arrowmaster`
jimmy_: i have no clue what applications tab you are talking about (sounds pulse specific maybe) but look for 'Multimedia Systems Selector' in system preferences
jimmy_
arrowmaster: http://yfrog.com/0zscreenshotsoundpreferenp
arrowmaster: not sure if that is pulseaudio or a built in gnome thing..
Arrowmaster
has to be pulse
since pulse i the only thing i know of that lets you change the volume on a per application basis
jimmy_
arrowmaster: ok it must be. i have managed to open multimedia systems selector (gstreamer-properties) and it allows me to choose and test various sound system plugins for output
arrowmaster: however choosing oss or alsa and if i attempt to play something in rythmbox i dont get sound - despite the fact that the test in gstreamer-properties works for these plugins
Arrowmaster
that default audio output should be set to auto or pulse or something, but i do know that rhythembox does everything through gstreamer
but ive never used pulse so i dont know what it should be set as to work
jimmy_
arrowmaster: should i just get rid of pulseaudio? i dont think i have a need for it. is there any impact to not having it?
Arrowmaster
pulse isnt even installed in debian by default so no theres no impacts to not having it
jimmy_
arrowmaster: :) ok its gone now and i have sound back in rythmbox. so right now i am using just ALSA for all audio?
Arrowmaster
probably
jimmy_
arrowmaster: lol sound in linux is confusing... what is the difference between gstreamer and alsa?
Arrowmaster
gstreamer is a multimedia framework, think of it like directshow on windows
fenix
oi
oiiiiiiii
fgds
Arrowmaster
gstreamer has to connect to a sound system at the end to actually output any sound so either alsa pulse oss or one of the others
ddz
heya
im running the test build of debian and just upgraded.. in my terminal there is now a red line, something about groups
anyone know how i can disable it?
jimmy_
arrowmaster: ahhh ok, so gstreamer is a layer between the application and the sound system
and the sound system is a layer between the output system and the soundcard driver?
ddz
nvm im just changing to xterm
Arrowmaster
in alsa's case it is the soundcard driver
jimmy_
arrowmaster: i see, well i must be off. thanks for the info and the help to get my audio working again! :)
Arrowmaster
jimmy_: here see the image from the notorious rant from adobes linux flash developer about how 'linux sound is too complex' http://blogs.adobe.com/penguin.swf/linuxaudio.png
jimmy_
arrowmaster: hahah that pretty much sums it up doesnt it! no wonder im confused
Arrowmaster
most of those nobody would ever use though
but yeah you can follow the gstreamer path when using pulse and see it goes gstreamer->pulse->alsa->actual hardware
jimmy_
cool cool
mochan
users
quit
I have a question about ssh. Recently I get the message 'write failed: broken pipe' after using ssh for a random amount of time (a few minutes) using the computer in my office from my laptop at home. Could this be some intermediary computer or my internet provider filtering ssh packages?
paultag
mochan, ssh has a timeout feature
mochan, I think you can disable it serverside, or configure the client to send keepalive packets or something
mochan, it helps if you forget to logout or something
mochan
paultag, Yes, but I have made no change in the sshd server configuration and the time to failure varies a lot
paultag
mochan, it should break off the socket after about 30 minutes or so
mochan, if it's doing that before about 30 minutes, it could be a connection issue that breaks the socket
mochan, anywhere from the NIC, to the Router to the Modem to the server
mochan, ISPs would not bother to filter SSH traffic, it's so minute and the guys who do the filter rules use ssh too :)
mochan
paultag, This morning the failures took about 1 minute. My other question is, if some intermediary is responsible, is there a tool to find out who is the culprit.
paultag
mochan, not really. I would look to your network card ( esp if you are wireless ). Try running a lot of basic traffic internally to the network and see if you loose packets or have network failure
otherwise it's outside your network
mochan
paultag, This morning I phoned my internet provider and they told me that port 22 is 'closed' for security reasons. I'm using another port since several months ago, but port 22 used to work fine also.
paultag
mochan, who is your ISP?
doh
/whois
mochan
paultag, OK. I'll try testing my card. I recently changed the driver since there was some change in the debian packages.
paultag
mochan, aye. That sucks :(
mochan
paultag, My ISP is cablemas from Cuernavaca, in Mexico
paultag
Cablevision :)
yup
Cablevision SA de CV
nothing I could find indicates they are filtering, but it's not out of the question mochan
mochan
paultag, Not Cablevision, but a similar company. Cablevision doesn't operate in Cuernavaca
paultag
mochan, your IP is owned by Cablevision SA de CV
mochan
paultag, Currently I not at my home. At this moment I am using Cablevision. So, how did you find out they are not filtering?
paultag
I did a google search for people whining mochan
usually the best indicator
mochan
paultag, Ha. The problem is that maybe there are not too many ssh users in Mexico
paultag
mochan, that is always true. but even one person would show up
mochan
paultag, I googled cablemas and ssh but didn't find my complain. Maybe the problem lies after the packages leave their control. Traceroute shows there are usually 15 to 25 hops from my home to my office (3 miles away).
paultag
mochan, could be. Try SSHing in the intranet and see if it drops
mochan, if it does, your computer has problems
mochan, otherwise, it is most likely outside the internal network
mochan
paultag, The route goes all around Mexico, and sometimes it includes several american cities.
paultag, OK. I'll try that tomorrow.
CoolAzura
I get an error with installing samba. This is what I get "/var/lib/dpkg/info/samba.postrm: line 22: update-inetd: command not found. I try to install update-inetd and it tells me that I have unmet dependencies and to run "apt-get -f install". When I do it attempts to install samba with the same error. Anyone know what's wrong?
mochan
paultag, Thanks.
paultag
sure mochan
CoolAzura, try apt-get install update-inetd
Oh right
unmet deps
CoolAzura
paultag, It tells me I have unmet deps..
yeah
paultag
CoolAzura, what deps?
it depends on debconf >= 0.5 or debconf 2
libfile-copy-recursive-perl
and libfile-temp-perl
try installing those CoolAzura
CoolAzura
alright
is there way to copy and paste with putty?
abrotman
you might want to try using aptitude
paultag
right click CoolAzura
abrotman, not anymore, apt-get stole the aptitude dep handling
abrotman
uhm .. use aptitude
larsie
Possible to edit binary file before flashing mainboard? We have a problem with NVRAM. Mobo resets its every time, and it freezes everytime we try to flash it.
abrotman
paultag: it's about the problem solving .. not the 'dep handling'
paultag
abrotman, those are the same thing/
abrotman
no they are not
CoolAzura
Is there a way to cancel the last apt-get upgrade? because this happened after I tried it
if I could cancel I could then tell it to install update-inetd before samba
This is what I get with from: apt-get install update-inetd http://pastebin.org/268905 and from: apt-get -f install http://pastebin.org/268904
abrotman
CoolAzura: what are your sources.list ?
CoolAzura
it's pretty small, but let me check something someone just told me to use: dpkg --configure -a
hmmm
it worked
abrotman
CoolAzura: are you upgrading from sarge to etch ?
CoolAzura
slightly.
using xebian
abrotman
oh ffs .. no wonder it's broken
CoolAzura
just confiyeah
yeah*
but i couldn't find a better one to use
but it's fixed now :)
abrotman
how about a real computer?
CoolAzura
i could.. but then i'd use ubuntu
abrotman
oh well .. have fun
CoolAzura
i wasn't using my xbox anyways.. so i figured might as well setup some server stuff
ty :)
thanks for trying to help
manuy
hi all
sean
is debian better than ubuntu
SPEAK NOOBS
why use debian not ubuntu
abrotman
great way to get answers ...
sean
what
phrosty
sean: because debian sorts before ubuntu
sean
nah ubuntu owns
abrotman
sean: do you have a Debian related question ?
and "Debian vs Ubuntu" is not a topic for this channel
sean
any good linux books?